vrijdag 6 september 2019

PET shaming: Zijn langerlevende waterflessen goed voor het milieu?


We moeten nadenken over plastic gebruik. Zeker. Dus minder plastic accepteren. Zodat er minder geproduceerd hoeft te worden.

Maar ook uitkijken voor uitwassen. Uitwassen klinkt bijna dubbelzinnig maar ik bedoel dit: De schade (collateral damage?) bij de aanschaf van Led lampen ten koste van de gloeilamp 🔼. Bij de stimulering van hybride auto's 🔼. En straks bij de wens tot het afsluiten van gas 🔼.Gelieve géén CO2 footprint en energie te verknallen om in theorie een duurzamere tussenstand te presenteren bij onze opdracht de opwarming van de aarde te verminderen. 

Zorg dat de weg ernaar toe niet gepaard gaat met slechts symbool gedrag. Waar toch CO2 en energie gemorst wordt en geld verkwanseld.

Denk daarom ook na bij het produceren van massa's recycled plastic flessen om meer malen water uit te kunnen drinken. Dat is het onderwerp van deze blog.

Op vakantie (in NL en in de VS) zag ik een sterk toegenomen aanbod van meer duurzame waterflessen. Deze waterflessen dienen als vervanger voor de nog in omloop zijnde wegwerpflessen. Helaas constateerde ik niet dat je die wegwerpflessen minder zag, dus vooralsnog is er meer plastic in omloop. Bij een hotel in de Grand Canyon, waar de bevolking erg met de natuur begaan is, kregen we bij de hotelreservering ongevraagd weer zo'n meer malen te gebruiken waterfles. Het bleek een slecht sluitend model te zijn en thuis bleek hij niet bestand tegen 40 graden van de vaatwasser. We raken weliswaar meer geinteresseerd en gewend aan flessen die hervuld worden en langer meegaan. Dat is goed, zolang die flessen niet te snel plastic afscheiden door slijtage. Een Dopper is van recycled plastic en is op zich een goed idee, maar ook dit ding gaat niet jaren mee.

Ik mis vooral een volgende stap in dit proces. Als men duurzame drinkflessen aanbiedt en verkoopt en promoot, dan moeten er - vind ik - tegelijkertijd minder wegwerp water- en limonadeflessen aangeboden worden.

Als oplossing zou je kunnen denken aan meer waterpunten en wat mij betreft frisdrankautomaten waar je beloond wordt als je je eigen fles gebruikt. Bring Your Own Bottle naast Bring Your Own Bag. Bij de Shell (BP, Total, Esso/Texaco, etc..) gebruik ik een eigen beker voor de koffie. Waarom zou een tankstation of supermarkt niet ook water en frisdrank kunnen aanbieden die je in je eigen beker of fles kan tappen? Kom op, dat helpt dan toch véél meer?

Laten we na vliegschaamte ook een schaamte voor het onnodig verbruik van plastic flessen lanceren. PET shaming is misschien niet het goede woord. Hoewel PET voor poly-ethyleen-tereftalaat staat (het wegwerpflesje), zou je in de war kunnen raken met de footprint van je hond of kat. Wie heeft een betere? 

Op twitter zie ik #plasticshaming.

----------
🔼 Er werd veel reclame gemaakt om de gloeilamp te vervangen voor Led verlichting. Idioot natuurlijk als de gloeilamp het nog doet. De overdreven stimulering van hybride auto's die misschien 35 km electrisch rijden was te enthousiast en kostte de overheid honderden miljoenen. Geforceerd van het gas af klinkt mij apart in de oren, om meer redenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten