zondag 31 augustus 2014

Gaan Graham en Fama door 1 deur?

Het boek Securities Analysis van Graham-Dodd is het boek, en het uitgangspunt waar Warren Buffett veel succes mee heeft. De markten zijn niet perfect en door goede analyse kan men aandelen van bedrijven selecteren die ondergewaardeerd zijn.

Aan de andere kant van het spectrum staat de Efficiënte Markt Hypothese (EMH) van Eugene Fama, ofwel, de koers is een ware uitdrukking van perfecte informatie, alle informatie over het aandeel is al verwerkt in de koers.

Op het eerste, en, tweede gezicht zijn deze theoriëen twee uitersten die niet samen gaan.

Echter, economische modellen zoals de EMH zijn gebaseerd op de wet van de grote getallen, de statistiek. Hoe meer men zijn kansen spreidt hoe lager het risico. Een indexbelegger cijfert met lage risico statistieken omdat hem de kennis van de individuele aandelen ontbreekt. De Graham Dodd belegger verkleint zijn risico door te beleggen in aandelen waar hij kennis van heeft en ziet meestal af van actieve trading. Hij weet ook niet wanneer een koers de berekende waarde benadert.

Voor de brede massa die geen gedisciplineerd onderzoek uitvoert, geldt dat koersen gemiddeld genomen al alle beschikbare informatie in zich hebben.

Statistisch gezien is de totale markt een zero sum game minus de kosten. 

Echter, de markt is een spel van een groep goed geïnformeerde beleggers versus een minder geoefende en geïnformeerde groep beleggers.

Daarom kan de discipline van Graham Dodd samengaan met, en bestaansrecht hebben in een markt die grosso modo efficiënt is. 

Praktisch gezien, als bovenstaande alinea waar is, heeft actief beheer van vermogen bestaansrecht naast passief beheer of index beleggen. Indien men een sterke mening heeft over een aandeel of een markt, is actief beheer waardevol. Heeft men geen onderscheidende of juiste mening over een aandeel of een markt, dan is indexbeleggen een oplossing. En ééntje die goedkoper is.

Overigens, een index fund of ETF kan heel goed dienen in een portefeuille met een actieve benadering. Denk aan een Global fund met indexfondsen die andere wegingen hebben dan de weging van de MSCI World Index. De toegevoegde waarde, ofwel de alpha, zit dan niet in de kunst van selecteren van de juiste aandelen, maar in het selecteren van de geschikte landen, regio's en stijlen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten