donderdag 5 januari 2017

Vijf beleggings 'fouten' onder de loep

Uit Belegger.nl van 22 augustus 2016 kwam ik deze tips tegen. In eerdere artikelen nam ik soms integraal een filosofie over (kijk maar in het archief), of vond ik een tip of een wetenswaardigheid over beleggen de moeite waard om apart te vermelden. Nu zag ik bij de genoemde website 5 'fouten' die een mens kan maken bij het beleggen, maar geef ik graag een kritiek of een aanvulling daarbij.

"U hoeft fouten niet altijd zelf gemaakt te hebben om ervan te kunnen leren. Ook andermans fouten vormen een wijze les. Check onderstaande onhandigheden die beleggers vaak uithalen, knoop ze in uw oren en voorkom dat u zich er zelf ook 'schuldig' aan maakt.

1. Onvoldoende focus hebben

Er zijn wereldwijd miljoenen beleggingsproducten te koop. Denk - naast aandelen - maar eens aan indextrackers, turbo's (sprinters en speeders), certificaten en opties. Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer kunt zien, moet u uw beleggingsuniversum beperken.
Leg voor uzelf vast welke indices of producten u gaat volgen en misschien kopen. U mist zo misschien kansen in producten die u niet intensief volgt, maar u maakt ook minder fouten door onoplettendheid. Kortom: laat u niet gek maken.

Aanvulling Sophister.nl: Stel voor u zelf vast of dat u wereldwijd wilt beleggen, een zinnige beleggingsmix er op na wilt houden, of dat u belegt of speculeert (!) naast een reeds goed gespreide beleggingsportefeuille. De beleggingsdoelstelling is leidend! Die bepaalt of u zich kunt concentreren op een paar leuke aandeeltjes, of dat u met opties en sprinters een gok wilt wagen. Of dat u zich dat niet kan permitteren. Dan is een afgewogen portefeuille met goede spreiding onontbeerlijk. Focus u dan op fondsen, of een goede vermogensbeheerder.

2. Te vroeg winst nemen

Een bekend beursgezegde luidt: er is nog nooit iemand arm geworden van winst nemen. Klopt, maar er is wel heel veel winst misgelopen door te snel winst nemen. Te snel verkopen - om de winst maar veilig te stellen - is één van de meest gemaakte fouten van beleggers.
Wat is dan wel het juiste moment om een papieren winst om te zetten in keiharde euro's? Het beste is om vooraf met uzelf een boven- en een ondergrens af te spreken. Dus dat als een aandeel of beleggingsfonds boven of onder een bepaalde koers staat, u in ieder geval een deel van die positie verkoopt. Waar u die grenzen stelt hangt vooral af van uw beleggingshorizon.

Sophister.nl: Winst nemen is een gevolg van goed onderzoek vooraf en de ontwikkelingen blijven analyseren gedurende de investering. Rigide limieten of ongeïnformeerde paniek kunnen leiden tot het realiseren van winst of verlies (zie 3.) op korte termijn.

3. Angst om verlies te nemen

Nog een beleggersspreuk: cut your losses and let your profits run. Dat wil zeggen dat u verlies moet durven nemen als uw ideeën niet uitkomen. Vraag u dus steeds af hoeveel geld u maximaal wilt verliezen en neem verlies als u op dit bedrag zit. Een heel moeilijke, want uw eigen ongelijk toegeven is een van de lastigste onderdelen van het beleggingsproces. Stap over uw trots heen en verkoop als uw stop-loss-niveau is bereikt.

Sophister.nl: Een stop-loss is prima bij trades die u op grond van statistische overwegingen wenst te maken. Houdt er wel rekening mee dat een stop-loss niet altijd netjes wordt bereikt maar dat het verlies nog altijd doorschiet op het moment dat u wilt verkopen. Kan uw maag dat hebben? En belegt u door volgens een plan of bent u afgeschrokken (zie 4.)?

Een belegging die tegenvalt, is dat een tijdelijke tegenvaller? Is het aandeel nu juist goedkoop? Of blijken er ontwikkelingen die de onderliggende beursgenoteerde onderneming langere termijn verzwakken? Snapt u het bedrijf? Een stop-loss moet niet te vaak leiden tot 'Buy High, Sell Low'. Dan kunt u van dat geld beter wat leukers gaan doen.

4. Te veel emoties hebben

Volgt u bij het beleggen te veel uw gevoel, dan kan dat een bedreiging zijn voor uw rendement.
Waarom zijn vrouwen, die over het algemeen meer op gevoel beleggen, dan doorgaans toch betere beleggers dan mannen? Dat komt doordat mannen in de regel meer risico nemen bij beleggen, net als in het verkeer.
Probeer dus te beleggen met klinische precisie: volgens plan en zonder teveel afgeleid te worden door uw gevoel. Een manier om uw emoties onder controle te krijgen, is uw beleggingsbeleid op papier te zetten.

Sophister.nl: weinig aan toe te voegen!

5. Alleen vooruitkijken

Zeker, beleggen is vooruitkijken, maar om te weten of uw beleggingsstrategie werkt, moet u af en toe terugkijken op uw transacties en die analyseren. Zo voorkomt u dat u steeds dezelfde fout maakt."


Slot overdenking van Sophister.nl: Bent u wel de belegger voor een beleggingsstrategie? D.w.z. beleggen met aan- en verkoop regels, algoritmen, technische analyse, het gevecht tegen de tijd en de statistiek? Ziet u de 'free lunches', ziet u de arbitragekansen en de momenten dat de markt geen gelijk heeft?
Of kiest u voor een beleggingsbeleid met enige spreiding van risico en langere termijn houdbaarheid? Is uw beleggingsfilosofie op orde? D.w.z. gaat u er van uit dat u systematisch outperformance kunt behalen en kunt u systematisch met beleggen bezig zijn? Of is uitbesteden, of toegeven aan de markt (indexbeleggen), op termijn veel lucratiever (kijk weer even terug naar punt 4.)?


Neem bij vragen contact op via de contactpagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten