dinsdag 28 maart 2017

Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Beleggen


Net begonnen aan de opleiding van de Vereniging van Beleggingsanalisten (VBA) inzake Duurzaam en Maatschappelijk verantwoord beleggen, theorie, praktijk en actualiteiten. Heel nuttig voor de belegger die relevant wil blijven. Belangrijk om je te realiseren dat het afvinken van de factor duurzaamheid in de beleggingsportefeuille voorbij is. Het is tijd voor de ‘me-too’ beleggers in duurzame beleggingen om óók de bakens te verzetten, want de ontwikkelingen gaan rap nu. Ga maar na, het Parijs akkoord vereist stevigere maatregelen, bedrijven die nog niet veel aan duurzaamheid hebben gedaan, moeten in beweging worden gebracht. Een ander punt is dat duurzame aandelen het als beleggingsstijl al jaren relatief goed hebben gedaan. De rek is er een beetje uit, de aandelen zijn duur. Zoals met elke stijl volgt er na outperformance ook weer een underperformance.
Er is er echter veel hoopvols te zien aan het front van Engagement, Impact Investing en het consciëntieus najagen van één van de 17 SDG doelen.

Heel logisch, maar een eye-opener is dat de regels voor rendement bij duurzaam beleggen hetzelfde werken als de regels bij de beleggingen zónder bijzonder oog voor Environmental, Social en Governance criteria. Duurzaam beleggen is mainstream geworden, het simpele afvinken van mooie prestaties uit het (nabije) verleden is voorbij. Beleggen is anticiperen op aanstaande verbeteringen in het gedrag en de impact van het bedrijfsleven. Engagement kan een alpha opleveren door bedrijven mee te nemen naar een betere score op ESG of SDG (Social Development Goals).

In de komende maanden intensiveer ik de kennis naar duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen met interesse. Hopelijk naar meer wijsheid. Dit zeg ik omdat ik voor een aantal onderwerpen me voor grote vragen gesteld zie. Koop je Green Bonds van een smerig regime? Alleen om daar te helpen met alternatieve energie (check!.....??). Waarom is er onderscheid tussen Green Bonds en Sustainable Bonds? Is het goed om als duurzame belegger een beetje 'foute' bedrijven te kopen? De alpha is ermee gediend als je anticipeert op beter gedrag. Ook de wereld kan een klein beetje beter worden. Welke goudgerande bedrijven op het gebied van ESG laat je dan even links liggen? Gegeven dat je je euro maar 1x kan investeren? Is dat dan fair? Kunnen we de bedrijven goed controleren op de doelstellingen waarop wij als belegger/investeerder de aandelen of obligaties van die bedrijven kopen? Is de markt straks niet een beetje beperkt voor de (sub-) doelstellingen die we als belegger nastreven? Wordt green-washing misschien het nieuwe economische delict om ons ongerust over te maken?

Er staan 'anno domini' nog seminars op de rol van de VBA, Delta Lloyd, Blackrock, Fondsnieuws en niet te vergeten IVP. Wilt u bijgepraat worden, neem contact op, via de contactpagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten