vrijdag 4 november 2016

Alternative Fixed Income

Onlangs bij interessante seminars geweest met het onderwerp Alternative Fixed Income. Zowel die van Morgan Stanley op 15 september jl. vond ik waardevol, maar zeker ook die van de Financial Investigator, die naast genoemde alternatieve wijze van vastrentend beleggen mij ook attent maakte op Green Bonds, en hun plussen en minnen.

Het meest relevante onderwerp in die sessies is het vinden van rendement binnen de kaders van het VEV, het vereiste eigen vermogen (sqr, ofwel solvency capital requirement).

Met de huidige lagere rentes is er de zoektocht naar extra rendement. Die geschiedt momenteel met een nachtkaarsje. Hoe lager de kredietkwaliteit van de obligatie hoe hoger de charge of het beslag op solvency, te meten in basispunten. Alternatieven die de seminars aanreiken zijn het beleggen in Emerging Market Debt, RMBS/CMBS of ABS, high yields en mid-market high yields.

Het verwachte (extra) rendement is binnen het VEV de extra te behalen risicopremie/credit charge. Er is een matrix te maken van alle combinaties van schuldtitels (credit rating, duration, correlaties) om te komen te komen tot het optimale rendement gegeven het risicobudget. Het VEV budget is cruciaal en is een regulatory constraint. Het zijn de kaders buiten de ALM om waar de beleggers in obligaties bij de zoektocht naar extra rendement rekening mee moeten houden.

Neem bij vragen contact op via de contactpagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten