zondag 31 januari 2016

Fear of Missing Out?


Van teakhoutplantages tot vakantiehuisjes in Brazilië. Van spannende nieuwe aandelen tot opties, CFD's en turbo's. Wie heeft zich niet het hoofd op hol laten brengen door verhalen over droomrendementen? De angst om rendement te laten liggen, is echter geen goede raadgever.

Soms laten mensen zich op een verjaarsfeestje of een borrel op het werk gek maken door verhalen over forse rendementen, en succesverhalen over exotische beleggingen. Waarom behaal ik niet van die fraaie dubbelcijferige rendementen, vragen zij zich vervolgens af? Heeft mijn buurman die vorig jaar 40% winst bijschreef toegang tot geheime informatie? En waar moet ik mijn geld in steken om ook van die fraaie rendementen te realiseren?

Een belegger die zichzelf zulke vragen stelt, is in de ban van een fenomeen dat Fear Of Missing Out  (FOMO) wordt genoemd. De term is voor het eerst gebruikt in studies waaruit bleek dat mensen een woning kopen als anderen dat ook doen. FOMO gaat gepaard met gevoelens van afgunst en onrust, en doet in de regel meer kwaad dan goed. Het leidt er bij beleggers toe dat zij sterker dan anderen reageren op de dagelijkse stroom informatie, en dat kan leiden tot verkeerde beslissingen.

De invloed van FOMO is door sociale media en de invloed van de informatiemaatschappij groter dan ooit, maar de valkuil om verkeerd te beleggen uit angst om rendement te laten liggen, is dankzij de onderstaande tips te omzeilen. 

1. Negeer ruis en houd koers

Iedere belegger heeft zichzelf financiële doelen gesteld, en daar horen bepaalde beleggingen bij. Die realiseren op lange termijn het rendement voor bijvoorbeeld de aflossing van de hypotheek of een prettige oude dag. Wie zichzelf afsluit voor ruis voorkomt emotionele zelfkwelling. Beoordeel trends op hun merites, en zet ze af tegen de benchmark. Heb je echt 48% rendement nodig als je na pensionering jaarlijks 5.000 euro extra inkomen wilt beuren uit beleggingen? Waarschijnlijk kan het met minder. En hoe voelt het als 48% winst omslaat in 48% verlies? Wil je dat risico nemen?

2. Wees reel over droomrendementen

De meeste dromen zijn bedrog. Dat geldt waarschijnlijk ook voor een droomrendement van 48%, dat op zijn minst een serieuze reality check verdient. Een eenmalige uitschieter is mogelijk maar ieder jaar dat percentage? De S&P 500 leverde de afgelopen tien jaar gemiddeld circa 8,1% op. Zou dat ook lukken met een belegging in een teakhoutplantage?

3. Afgunst is een irreële emotie

Je kunt jaloers zijn op de cabriolet van je buurman of exotische vakanties van je broer, maar rationeel denken helpt. Die auto kan op afbetaling zijn gekocht, en je kinderloze broer hoeft niet in het dure hoogseizoen op vakantie. Geef jezelf af en toe een schouderklopje dat je je aan financiële doelen houdt, in plaats van afgunstig te zijn.

Conclusie, blijf bij je plan als dit rationeel en onderbouwd is. Beleggen is een zaak van lange adem en niet van snel winstbejag.

Bron: DFT ma 04 jan 2016, 14:54 : ”Angst om rendement te laten liggen is slechte raadgever”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten