donderdag 21 juli 2011

Beleggen met een duidelijke visie

Vorige week las ik het blad 'Financial Investigator' Jaargang 3, nummer 3 en daar kwam ik het artikel 'Beleggen met een duidelijke visie levert meer op' tegen. Het is een boekbespreking door Hans Amesz van het boek 'Beleggen met visie' van Kees Koedijk en Alfred Slager. Ik heb het boek nog niet gelezen maar ik word toch al enthousiast over het zogenaamde starterspakket met beleggingsovertuigingen.


Via de link http://issuu.com/financialinvestigatornl/docs/financial-investigator-3-3/1 kun je deze nalezen. Vijf van de zeven genoemde overtuigingen hanteren wij al met Global ETF Management, punt 6 is altijd al een loffelijk streven geweest maar vaak moeilijker waar te maken. Wij werken met een price-based model("). Punt 7 ben ik het roerend mee eens, alleen vanuit dit perspectief had ik het nog niet bekeken*. Praat ik in raadsels? Hier zijn de zeven overtuigingen:


1. De strategische asset allocatie is de belangrijkste beslissing in het beleggingsproces


2. Passief is de basis, actief een optie


3. Kosten bepalen het nettorendement


4. Slechts een klein aantal risicopremies is de moeite waard  (wijk alleen af met 'high conviction' beleggingen)


5. Eenvoud loont


6. We stappen alleen in als we hebben afgesproken wanneer we weer uitstappen


7. Duurzaamheid biedt kansen, geen verplichtingen.
(") Het price based model is in februari op deze website beschreven. In eerste instantie hanteren we voor de verkoopdiscipline het principe dat we de koopargumenten regelmatig teruglezen. Als deze niet meer gelden, is de belegging niet meer fundamenteel onderbouwd en dient men aan verkopen te denken.

* Ik geloof erg in Soros' woord en daad dat je de op de financiële markten bijéén te sprokkelen gelden niet duurzaam verdient, maar daarna wel duurzaam besteedt. Duurzaamheid, bekeken vanuit nog een ander perspectief, vind ik een onderdeel van de managementhouding van de onderneming die je analyseert. De kracht van en het vertrouwen in het managementteam van een (beursgenoteerde) onderneming bepaalt mijns inziens de (lange termijn) waardering van het bedrijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten